Gebruik onderstaande voorbeeld oefeningen voor jeugdige spelers in de leeftijd van 7 tot 17 jaar. De moeilijkheid en intensiteit kan opgeschroefd worden zodat het ook uitdagend genoeg is voor de oudere jeugd.
Warming up
Doel van de warming up is om de spieren op een rustige manier warm te maken voor de rest van de training. Idealiter duurt een warming up zo’n 10 tot 15 minuten. Gebruik bijvoorbeeld een aantal van onderstaande oefeningen:
Op en neer rennen
Laat de spelers twee of drie keer op en neer rennen.
Chasse / Zijwaartse passen
Spelers draaien een kwartslag naar de zijmuren. Klein beetje gebogen door de knieen zodat er spanning ontstaat in de bovenbenen en er meer druk op de voorvoeten terecht komt. In deze houding op en neer en dezelfde kant op terug zijwaarte bewegingen maken. Schoenen raken elkaar niet en men zet zich meer af dan dat er een loopbeweging ontstaat.
Armen zwaaien
Op en neer rennen, terwijl de armen worden los gedraaid. Dat kan 1 voor 1, maar ook gelijktijdig vooruit zwaaien, achteruit zwaaien of in tegengestelde richting zwaaien.
Hakken tegen de billen
Op en neer rennen terwijl de hakken zo hoog mogelijk worden opgetild zodat de billen net worden aangetikt.
Knieheffen / Huppelen
Op en neer met de knieen zo hoog mogelijk in de lucht getild. Als afwisseling kan er ook gekozen worden om te huppelen. Uiteraard moeten de knieen weer zo hoog mogelijk de lucht in.
Zijwaartse kruispas
Draai een kwartslag, zet twee benen een beetje uit elkaar. Begin met de voet die aan het begin staat te kruisen, waarna de andere voet een stap verder wordt gezet. Hierna kruis je de begin voet opnieuw de andere richting in. Klik hier voor een video
Piramide loop
Wijs een aantal lijnen (of zet pionnen neer) aan die op even lange afstanden staan. Spelers rennen naar de eerste lijn, aantikken met de racket hand en racket been uitstappen. Achteruit terugrennen naar de basislijn waarna direct afgezet wordt om weer vooruit naar de twee lijn te rennen, aantikken en achteruit weer terug naar de basislijn. Totdat de laatst lijn is aangetikt. Je kunt daar de oefening stoppen of ervoor kiezen de oefening op dezelfde manier met terugwerkende kracht af te ronden.
Slingertikkertje
Bepaal een speelveld dat groot genoeg is. Wijs twee tikkers aan die hand in hand de rest gaan tikken. Telkens als de slinger in twee verdeeld kan worden, wordt dat gedaan en loopt er een extra koppel rond om te tikken. Spel is afgelopen zodra iedereen getikt is. Duurt het te lang, dan is het mogelijk twee extra tikkers aan te wijzen.
Lijntikkertje
Pak een badmintonveld met maximaal 10 spelers of een half badminton veld (1 zijde van het net) met maximaal 6 spelers. 1 speler begint als tikker. Er mag door iedereen alleen over de badmintonlijnen en tramrails bewogen worden. Getikt? Dan ben je de tikker en moet je iemand anders gaan tikken.
Het spel is uit te breiden door alleen met chasse/zijwaartse pas over het veld te bewegen. Daarnaast kun je zelf meerennen om de spelers die het minst bewegen zelf in beweging te krijgen.
Knietikkertje
De groep wordt in koppeltjes van twee verdeeld. Ieder koppel heeft een kwart veld tot de beschikking. Doel is dat beide spelers zo veel mogelijk binnen de gestelde tijd elkaars knieen tikken. Daar is een ‘straf’ aan te koppelen zoals opdrukken, situps of iets anders. Korte spellen van 45 seconden zijn prima. Daarna doorwisselen zodat andere koppels ontstaan.